Ortodontik tedavilerin genellikle çocuk ve gençlik yıllarında yapıldığı bilinmektedir. Ancak son yıllarda halkın bilgilenmesi ve teknolojinin ilerlemesi ile ileri yaşlarda da ortodontik tedaviler çok başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Teknolojinin ilerlemesiyle tedavi esnasında estetik kaygıyı ortadan kaldıracak daha az belli olan ve yetişkin hastalarımızın estetik konforunu sağlayan alternatifler de artmıştır. Bu durum çok ileri yaşlarda bile bireylerin ortodontik tedaviye ilgisini artırmaktadır.
Buna rağmen ülkemizde ortodontik tedaviye ihtiyacı olan pek çok yetişkin hasta bulunmakta, ancak bu kişiler estetik kaygılardan dolayı tedavi olmak istememektedir. Bu hastaların da pek çoğu çapraşık dişlerini çektirme ya da kaplama veya protez yaptırma yoluna giderek tedavi olmaktadır.
Oysa ortodontik tedavi ile dişler doğal yapıları korunarak düzeltilir, diş ve diş eti hastalıklarının önüne geçilebilir. Ortodontistiniz belirli hedeflere bir çocuk hastada olduğu gibi başarı ile ulaşabilir.
Yetişkin hastaların ağız hijyeni konusunda daha dikkatli olduğu ve tedavi biran evvel bitsin diye doktorunun uyarılarını daha çok önemsediği de bir gerçektir. Bu durum ise tedavi süresini kısaltan bir etkendir.
En iyi protez insanın kendi dokusu, kendi dişidir. Bu yüzden dişlerin kesilip küçültüleceği, üzerine porselen kaplamaların yapılacağı pek çok durumda ortodontik tedavi sağlıklı bir estetiğin imdadına yetişmekte, kişiye hayatının geri kalan kısmında "kendi dişleri" ile güzel bir gülümseme ve daha sağlıklı bir görünüm kazandırabilmektedir.
Unutmayın!!! şu anda dünyada birçok erişkin ortodontik tedavi gören bireyler kendi görüntüleriyle ilgili dışardan ne düşünüldüğünü hiç umursamadan yaşıyor ve gülüyor.
Bazı yetişkinler braket takarsa çocuksu görüneceklerini düşünürler. Doğrusu önemsememiz gereken braketleri taktığımız sürece nasıl gözüktüğümüz değildir. Çünkü onlarla 1 ya da 2 sene yaşayacağız. Oysa ortodontik tedavi sayesinde, sağlıklı ve protez olmayan kendi dişlerimizle ömür boyu özgürce gülebiliriz.
Ortodontik tedavi ile güzel bir gülümseme elde edilmesi, yetişkinlerde özgüveni ve çevre ile iletişimi artırmakta, bu da iş hayatındaki başarısını olumlu yönde etkilemektedir.
Tıpta 18 yaş ve üstü olarak belirlenmiş olan yetişkin bir hastada, büyüme tamamen durduğu için çenelerde mevcut olan problemler ortognatik-cerrahi müdahalelerle (çene ameliyatlarıyla) tedavi edilebilir.
Yetişkin hastalarda mevcut olan dişsel problemleri tedavi etmek için diş destek dokularının (periodonsiyumun) sağlıklı olması gerekir. Çünkü ileri yaşlarda dişeti çekilmeleri, buna bağlı olarak da alveol kemiği erimeleri gözlenebilir. Böyle bir problemin varlığını tespit etmek için panoramik radyografi dediğimiz, tüm dişleri ve çene kemiklerini bir arada gösteren filmlerden faydalanılır. Eğer dişe komşu olan dokularda bir problem varsa bir periodontologtan (dişeti hastalıkları uzmanı) yardım istenip ortodontik tedavi başarılı bir şekilde yapılabilir.
Yetişkin hastalara uygulanan teller daha yumuşak ve kuvvetler daha hafiftir. Çünkü alveol kemikleri çocuklara nazaran daha sert ve esnekliği daha azdır. Bu durum tedavinin başarısını engellemez.